neděle 26. října 2014

Komfortní zóna


Každý o kom se dočtete na stránkách časopisu Forbes Vám jistě potvrdí, že pokud by nepřekročili svůj stín, nedokázali by právě ty úžasné věci, které jim přinesly slávu, peníze, respekt a hlavně naplnění životního snu. Kde se v nás bere ta síla, která nám pomůže vymanit se z pohodlnosti svého bytí a dokázat úžasné věci?

Komfortní zóna je pohodlnost našeho bytí. Něco co známe, co se opakuje. Je to bezpečné. Ale zároveň často nudné.  Může to zahrnovat místa, která navštěvujeme, věci, které děláme, kde pracujeme, kde a jak trávíme volný čas, s kým se stýkáme. Hranice naší komfortní zóny tvoří strach z lidí, neznámých míst a činností, nedostatek odvahy, ale také obyčejná lenost. Získali jsme je našimi dosavadními zážitky, výchovou od rodičů, učitelů, společnosti, církve,… mnohdy ani nevíme, kde se jaký program do našeho podvědomí uložil. Díky těmto programům si tvoříme své bezpečné místo na Zemi – naši komfortní zónu.

Dnešní společnost podporuje to, aby člověk v bezpečí svého domova (nebo možná v zajetí médií a veřejného mínění?) poslouchal o úspěších druhých a záviděl, vynášel soudy o podvodném nabytí majetku a úspěších slavných a bohatých.  Je to naše volba, jak budeme žít. Pokud my sami chceme něco dokázat, musíme vykročit ze svého stínu, ze své komfortní zóny, jít do risku a potom se radovat z úspěchů. Důležitý je přístup a také nové „programy“ které si do své mysli nastavíme. A samozřejmě odvaha udělat první krok.

Jistě by bylo bláhové si myslet, že pokud začnu hrát tenis, pojedu příští rok na Wimbledon. Za každým úspěchem stojí řada neúspěchů, proher, zklamání.  Jsou to situace, ze kterých se učíme. Učíme se vyhrávat a být silní. Proto se nemusíme bát. Vše je v pořádku. My jsme v pořádku.

Pokud vykročíte ze své komfortní zóny a začnete dělat něco, co Vás vždy lákalo, ale báli jste se, co tomu řeknou ostatní, jak u toho budete vypadat, nebo že se to nepovede, budete překvapeni, co nového a krásného Vám odvaha vykročit do života přinese. Má to také pozitivní vliv na naše sebevědomí. Přináší nám to do života nové lidi, nové situace, nové zážitky, naplnění životních snů. Je to vaše volba. Váš život žijete sami, nežije ho za vás ta společnost, která hodnotí a kritizuje. Zavděčte se sobě, je jim. Vy víte, co je pro vás v tuto chvíli nejlepší.

A jaké bylo poslední vykročení z mé komfortní zóny? Natočit video pohovor a sdílet ho na youtube, abych se dostala jako asistentka na úžasný sebe-rozvojový seminář. (A povedlo se!!!)  A dalším vykročením pro mě je, že jsem si založila tento blog a k němu samozřejmě Facebook. Je to pro mě nové, vše se učím a dělá mi to radost.


S láskou

L.L.

Facebook Tvořím svůj život

2 komentáře:

  1. Zrovna se o krok z komfortní zóny snažím a mám z toho strach jak blázen, ale zvládnu to, musím :-) a bude mi hej ;-)

    OdpovědětVymazat