sobota 3. ledna 2015

Vision board - jak sny měnit v realitu



Vision board nám pomáhá definovat a vizualizovat naše sny.  Pomůže nám udělat první krok k tvorbě takového života, jakého si přejeme mít.

Co to je vision board

Jednoduše řečeno je to tabule vizí. Osobně vytvořená koláž se záměrem. Je sestavená z obrázků, textů, afirmací, fotek a kreseb.

Vision board je nástroj pro vizualizaci našich snů a životních cílů. Díky němu se mám daří sny a vize naplňovat.


Kdo nezná svůj cíl, nikdy ho nemůže naplnit. Vision board nás motivuje nás k tomu, ujasnit si, co je pro nás v životě důležité, uvědomit si svá přání a zjistit, jaký je můj vysněný životní styl. Uvědomíme si, co je přání, které přejeme my sami, co jsou očekávání našich blízkých a dnešní společnosti.

Tím, že reprezentujeme vizuálně naše přání, posiluje a stimuluje to Zákon přitažlivosti.[1] Proto  můžeme také nazvat vision board nazvat obrazem naší budoucnosti.


Je mnoho způsobů, které nám pomáhají při dosahování životních cílů a přání. Jsou to určité návyky, meditace, cvičení, vizualizace, vision boardy, seznamy přání, knihy vděčnosti… Věřte, že si vyberete vždy tu správnou metodu pro Vás, a to v ten správný čas. To je také důvod, proč právě čtete tento článek.

Vision boardy můžete tvořit také i s dětmi. Jsou neuvěřitelně hravé a krerativní. Jen málokdy si připouští pochybnosti, které brání ke splnění přání. Mohou si udělat nástěnku v pokojíčku, nebo pozvěte kamarády s dětmi a můžete tvořit společně. 


Proč vision boardy fungují

Jeden obrázek vydá za tisíc slov.

Naše mysl silně reaguje na vizuální stimulace. Zaměříme se na jasný cíl, naše energie není rozptýlená, ale zacílená na věci, které doopravdy chceme. Máme-li před očima jasné cíle, překážky v naší cestě lehce překonáme. Klíčové je tedy své cíle rozpoznat.

Správná a jasná formulace je velmi důležitá. Už při psaní svých přání si hodně věcí ujasníte. Je to někdy těžké své přání vložit na papír.

Dalším důležitým aspektem pro splnění našich cílů je naše pozornost. Přání, na něhož se soustředíme, se splní dřív, než abstraktní úryvky představ o krásném životě. Kam plyne vědomá pozornost, tam se začíná něco dít.

Tím, že budeme své sny reprezentovat obrazy, které u nás evokují přesně ty pocity, které bychom měli jejich naplněním, ladíme se na vibraci energie, která aktivuje Zákon přitažlivosti

Můžete vytvořit jeden vision board pro všechny aspekty Vašeho života (práce, vzdělání, kariéra, hmotné statky, volný čas, vztahy), nebo si udělat několik vision boardů např. jeden pro osobní život, jeden pracovní a jeden pro finance.


Jak si správně přát

Mimo již zmíněné pozornosti a rozpoznání našich cílů je vhodné podpořit záměr několika pravidly:

Uvědomujme si důsledky svých přání. Pokud si budu přát velkou zahradu, je jasné, že s ní přichází i nutnost mého času o její péči.

Doporučuji Vám, formulujte svá přání kladně. (Přejte si prémie místo nechtění dluhů. Přejte si harmonický vztah místo žádných hádek.) Někdy je to těžké si přání „přetvořit do kladna“, ale když tomu dáte chvilku, nápad přijde.

Neméně důležitým aspektem je naše víra. Pokud věříme tomu, že své sny dokážeme uskutečnit, máme napůl vyhráno. Někdy však věříme, ale naše podvědomí přesvědčeno není. A splnění přání stále nepřichází. Je velmi těžké přesvědčit rozum. Nebo naopak, podvědomě si přitáhneme věci, situace a lidi, které nám úplně tak neslouží. Vložme tedy  do přání i důvěru v celý proces.


Jak si správně přát se také dočtete v mém článku ZDE.


Jak vytvořit vision board


1. KROK: Rozhodněte se, co chcete.

Najděte si klidné místo, kde se můžete ponořit do sebe. Třeba si zapalte svíčky, uvařte čaj. Pusťte si příjemnou hudbu, která uklidňuje Vaši mysl. Meditujte. Naslouchejte sami sobě. Co Vás činí šťastnými? S otevřeným srdcem naslouchejte svému já.  Napište si svá přání, utřiďte si myšlenky. Sepisujte to několik dní. Vracejte se k tomu, přepisujte. Ptejte se sami sebe. 

Pokud stále nevíte jak na to, mohou Vám pomoci tyto otázky. 
  • Co mi dělá radost? Co mě naplňuje?
  • Co chci v životě zažít? Co chci zažít tento rok?
  • Co chci vlastnit?
  • Koho chci ve svém životě mít?
  • Jaké je mé poslání? Jak má vypadat moje práce?
  • Čeho chci dosáhnout v osobním životě a čeho v práci?
  • Jak vypadají moje vztahy?
  • Jaká místa chci navštívit?
  • Jaký je můj vysněný životní styl?
  • Kolik peněz potřebuji na svůj vytoužený životní styl?   

2. KROK: Připravte si vše potřebné

Potřebujete časopisy, fotky, nůžky, lepidlo, fixy, pastelky, pero, možná internet a tiskárnu…  

Najděte si obrázky v časopisu, nebo na internetu, které ve Vás evokují pozitivní emoce. Vybírejte obrázky a slova, která nejlépe vystihují Váš záměr.

Vyberte své fotky, kde jste šťastní. Najděte si motivační citáty a afirmace.
Připravte si nástěnku, kartón, velkou čtvrtku, nebo cokoliv jiného, kde můžete Vaši vision board tvořit.

3. KROK: Užijte si to!


Začněte připravovat obrázky na podklad (kartón, čtvrtka…). Můžete umístit Vaši pozitivní fotku doprostřed, nebo kombinovat fotky s obrázky. Přesouvejte obrázky, buďte kreativní.

Používejte afirmace, pozitivní slova a výroky, inspirující citáty, myšlenky, se kterými rezonujete.
Dobře vybírejte, dbejte na to, aby nebyl ve Vašem vision boardu chaos, abyste si ho tím nepozvali i do života. Napište si zezadu datum, kdy jste Vás vision board vytvořili.

Určete období na jaké vision board tvoříte. Například můžete napsat rok, nebo ke každému obrazu měsíc a rok, do kdy se má přání splnit.

Nalepte obrázky, piště, kreslete, tvořte a užijte si to!

Můžete si vytvořit svůj vision board na počítači. Můžete si ho umístit na plochu počítače, nebo vytisknout a vlepit do diáře, umístit na viditelné místo... Představivosti se meze nekladou. 

4. KROK: Používejte ho a podpořte jeho naplnění

Umístěte svůj vision board na viditelné místo. Můžete ho mít v kanceláři, nebo na nočním stolku a dívat se na něj každé ráno a večer před usnutím. Na co myslíme pár minut před spaním se do našeho podvědomí, se vrací i ve spánku. Posilují se tak vibrace našeho přání.

Můžete si svůj vision board vyfotit a fotku vlepit do diáře.

Čtěte si inspirativní slova, výroky a afirmace nahlas.

Prožijte si ten pocit, jak by se Vám Vaše sny už splnily. „Vesmír“ se sladí s podstatou našeho volání a začnou se dít věci k našemu prospěchu. Věřte, že brzo přijde impulz, který když budete následovat, dovede Vás to k vytouženému cíli.

Buďte vděční za každé splněné přání. Pocit vděčnosti působí jako akcelerátor toho všeho, proto si uvědomujte i to, co už životě máte bez ohledu na vision boardy.
Neodstraňujme splněné cíle, jsou připomínkou, že se naše přání plní. 


Závěrem...

Tento článek vznikl hlavně proto, že jsem sama hledala z různých zdrojů, jak tvořit vision board. Ze svých několika stránkových poznámek jsem zjistila, že je to dobrý materiál pro článek.

Moc se těším na to, až budu svůj vision board tvořit. Konec roku byl hektický a hodně jsem si uvědomovala, že potřebuji čas sama pro sebe, abych se zastavila a přemýšlela nad tím, jaký chci aby ten nastávající rok byl. 

Dělejte si vision boardy každý rok, posouvejte se v životě dál. Staňte se vědomým tvůrcem svého života. Jako připomínku na to, jakou cestu jste ušli, schovávejte si staré vision boardy. Jsou důkazem Vašeho růstu.

Připusťme si, že v životě se dějí změny. A že my jsme tvůrci těchto změn.




[1] Zákon přitažlivosti je metafyzický zákon, který zjednodušeně říká, že podobné se přitahuje. Prakticky si přitahujeme do života věci, po kterých toužíme, nebo kterých se obáváme. Naše myšlenky, jednání a emoce má tedy vliv na náš život. Rezonující se přitahuje. Nebo také kam plyne naše pozornost, tím danou věc „živíme“. Dobrým zdrojem pro objasnění je např. film The Secret (Tajemství), nebo stejnojmenná kniha od R. Byrne.



2 komentáře:

  1. krásně napsáno a mohu potvrdit, že to funguje... ať už je to koláž nebo vizualizace nebo to jak formulujeme svoje přání :-)

    OdpovědětVymazat