sobota 24. ledna 2015

Sebeláska, sebevědomí a jejich vliv na život (2. část)

V prvním díle článku jsem popsala, jak na sebelásku reaguje naše tělo. Součástí článku byla i doporučení na to, jak posilovat sebelásku přes své tělo. V druhém díle povídání o sebelásce a sebevědomí si přiblížíme její vliv na naši mysl.



Sebeláska, sebevědomí a naše mysl 

Často se setkávám s předsudky, že sebeláska je sobecká. Naše společnost ji tak často vnímá. Ráda bych Vás vyvedla z omylu. Sobecká není ani omylem. Nikde se nevylučuje, že když se máme rádi, nemůžeme mít rádi i druhé, nebo je nerespektujeme. V našem životě může nastat několik stavů vnímání sebe a druhých (použiji zde výklad transakční analýzy):

Ty jsi OK, já nejsem OK. To je nejčastější případ, který kolem sebe registruji. Je to nízké sebevědomí. Snažíme se ostatním zavděčit, sebe klademe až na poslední místo. Nevěříme si. Toto sebevnímání přináší sebeobviňování, deprese a smutek.
Já jsem OK, ty nejsi OK.  Ano, to je sobecké. To je to ego, které nepotřebujeme. Tento přístup postrádá city, je nelítostný a tvrdý.
Já nejsem OK, ty nejsi OK. V této situaci se necítíme dobře. Unikáme z reality do hry, drog, alkoholu. Nemáme důvěru v sebe sama, ani v ostatní.
Já jsem OK, ty jsi OK. A to je naše zmiňovaná sebeláska. Dáváme prostor sobě i druhým. Respektujeme sebe sama i své okolí. Sebevědomí roste, převzali jsme zodpovědnost za svůj život. 

Někdy je to jako na houpačce. Snažíme se být OK a být i s okolím OK, ale ulítne nám to do ega. Nebo naopak, někdy nás něco/někdo srazí na kolena a začneme o sobě pochybovat. To je v pořádku. Jen nalézt opět svou rovnováhu. Je to celoživotní proces, který je jako kyvadlo. Čím bude sebevědomí růst, tím méně se budeme vychylovat ze středu a naše mysl bude naladěná správně. 



Sebevědomí má v našem životě velký vliv. Pokud se máme rádi, věříme si, je pro nás snazší se rozhodovat. Je pro nás snazší dotahovat do konce, získat vysněnou práci, najít skvělého partnera, plnit své potřeby, protože si o ně bez ostychu řekneme a samozřejmě nám pomáhá plnit si naše přání.

Se sebevědomím i odezní potřeba pomlouvat,  potřeba tam není, když respektuji sebe, respektuji také ostatní. Jejich rozhodnutí a jejich volby. Všimněte si, že nejvíc pomlouvá vždy ten, kdo má své vlastní komplexy a trpí nedostatkem sebevědomí, ač se to na první pohled nemusí zdát.

Znáte ten pocit, když jsme zamilovaní? Srdce tluče, motýlci v bříšku, svět vidíme v zářivých barvách. Jsme pozitivní a všechno se nám daří. Stejně tak, když máme rádi sami sebe. Svět je k nám přívětivý a my k němu.  Přistupujeme ke všemu s lepším naladěním, nejistota z nás nevyzařuje a my komunikujeme svým chováním pozitivní vibrace. Stejný stejné přitahuje. Začnete potkávat lidi a situace, které potřebujete.

Díky sebevědomí je také posilována naše intuice. Sebe-vědomí. Jsme si sami sebe vědomi. Jsme naladění na své tělo a svou mysl.

I když dnešní doba a tlak okolí tomu nepřispívá, buďme silní a mějme se rádi. Pokud tam máte nějaká „ale“, řekněte si dobře, tady si nevěřím, tohle nezvládám, tady se bojím projevit svůj názor, občas jsem trapný/á (…) ale i tak se mám rád/ráda. Pokud se přijmete i přes všechna vaše „ale“ sebeláska přijde a s ní větší sebevědomí.

Jsem přesvědčená, že život se sebeláskou a sebevědomím je daleko bohatší a naplněnější. Buďme OK a vnímejme i OK své okolí.

Mějte se rádi a budu se těšit na naše setkání u dalšího článku!

S láskou

L. L.




Žádné komentáře:

Okomentovat